feb. 13, 2024

Wat je moet regelen na aankomst in Nieuw-Zeeland op een Working Holiday Visum

Je bent geland en ingecheckt in je hostel, je bent nu ècht aan het backpacken. Dit is anders dan een gewone vakantie, want als backpacker zijn er veel dingen waar je continu mee bezig bent: waar slaap je vanavond? Heb je al gegeten? Zit er nog schoon ondergoed in je backpack? En hoe staan je financiën ervoor? Moet je al werk zoeken of kun je eerst nog wat reizen? Om goed met het backpacken in Nieuw-Zeeland te beginnen zijn er een aantal dingen die je eerst kunt regelen, zoals het aanvragen van een IRD-nummer, het openen van een bankaccount en het kopen van een simkaart. 


Nadat ik wakker word na mijn eerste nacht slapen in het hostel, heb ik er zin in. Ondanks dat ik de jetlag in mijn lichaam voel -mijn spieren zijn stram en mijn ogen hangen een beetje- voelt vandaag als de dag waarop ik alles ga regelen. Ik moet nog een simkaart kopen met een Nieuw-Zeelands nummer zodat ik overal waar ik heen ga “goed” bereikbaar ben. Daarnaast wil ik een bankrekening openen en een IRD-nummer aanvragen.


Telefoonproviders, banken, Wise en een IRD-nummer in Nieuw-Zeeland, hoe werkt dat? 

Als je gaat backpacken in Nieuw-Zeeland voor een langere tijd, zijn dit drie onderwerpen waar je dieper in wilt duiken. Het is heel makkelijk om een simkaart te kopen met Nieuw-Zeelandse data/internet, een bank te openen om met Nieuw-Zeelandse Dollars (NZD) te betalen en een btw-nummer aan te vragen voor het betalen van het juiste btw-tarief zodra je gaat werken. Wel is het belangrijk om te weten wat je opties zijn en wat je in overweging kunt nemen. 


Zo zijn er verschillende telefoonproviders zoals One New-Zeland, Skinny en Spark. Ze bieden allemaal de verkoop van prepaid simkaarten aan. Echter hebben sommigen providers ook pakketten speciaal voor reizigers. Zo heb ik een pakket voor drie maanden gekocht ter waarde van 120 NZ Dollar waarmee ik onbeperkt data, 300 (internationale) belminuten en sms’jes heb. Het nadeel hiervan is wel dat het telefoonnummer ook maar drie maanden te gebruiken is. Daarna moet ik een nieuw pakket kopen. Veel backpackers nemen daarom een prepaid monthly plan, waarbij ze per maand betalen voor hun data en belminuten. Dit is wel relatief gezien duurder. Het kopen van een simkaart doe je in een winkel van een provider of in een elektronicawinkel. 


Ook zijn er verschillende banken waar je als backpacker een account kunt openen. Voorbeelden waarvan ik heb gehoord dat backpackers welkom zijn, zijn: ANZ, BNZ en Kiwibank. Het is per bank altijd een zoektocht naar hoe je precies een bankaccount kunt openen, want die route wordt ook nog regelmatig gewijzigd doordat de overheid de eisen hiervoor aanpast. Mijn tip is daarom dat zodra je in het land bent, je opzoekt welke bank in de buurt gevestigd is en dat je daar langsloopt om te vragen hoe je een bankrekening kunt openen. Mijn keuze is uiteindelijk gegaan naar Kiwibank omdat dit een 100% Nieuw-Zeelandse bank is die het geld zo veel mogelijk binnen het eigen land houdt.


Wise, wat voorheen TransferWise heette, is een online service voor het overmaken van geld van de ene valuta naar de andere. Zo kun je op een makkelijke manier zelf geld overmaken van je Nederlandse bankrekeningnummer naar een overzeese bank. Je maakt binnen Wise een account aan dat je moet verifiëren middels een foto van je paspoort. Nadat Wise gecheckt heeft of je paspoort hoort bij wie je zegt dat je bent, kun je geld in je account zetten. Dit geld kun je makkelijk van de ene valuta laten overzetten naar de ander met de koers die op dat moment geldt. Vanuit de desbetreffende valuta kun je het geld weer laten overschrijven naar een bankaccount. 

Het is tegenwoordig ook mogelijk om een betaalpas van Wise te ontvangen. Zo kun je ook makkelijk betalen vanuit verschillende valuta als je in het buitenland bent. 

Wise is een Belgisch bedrijf, wat betekent dat je rekening moet houden met tijdsverschil. Dit betekent namelijk dat er soms wat vertraging kan optreden tussen het versturen en ontvangen van geld. Het is een goed idee om een Wise-account aan te maken voordat je op reis gaat, zodat je er tijdens je reis gelijk gebruik van kunt maken. 


Als je wilt werken in Nieuw-Zeeland is het aan te raden om een IRD-nummer aan te vragen. IRD staat voor ‘Inland Revenue Department’. Dit is het overheidsorgaan dat verantwoordelijk is dat alle (tijdelijke) inwoners van het land de juiste belasting betalen. Onder andere over het werk dat zij doen. Het is mogelijk om op een werkvisum te werken zonder zo’n IRD-nummer, maar dan betaal je automatisch 45% belasting over het geld dat je verdient. Door zo’n nummer te hebben, wordt dit verlaagd naar 17,5% als je tot 48.000 dollar per jaar verdient. Zeker de moeite waard dus! Het aanvragen van een IRD-nummer gaat snel en makkelijk via de website van het IRD zelf. 


Aan de ontbijttafel raak ik aan de praat met Max, een jongen uit Duitsland die ik een dag eerder ook gesproken heb, en Maija, een vrouw uit Finland. Maija legt aan Max uit dat als hij een bankrekening wil openen bij de Kiwibank hij eerst een IRD-nummer nodig heeft. ‘De bank gebruikt dat als bewijs dat je legaal in het land bent en dat er een reden is waarom je een bankrekening nodig hebt.’ Ook legt ze uit dat dit niet zo veel werk is. ‘Binnen vijf minuten had ik het IRD-nummer in mijn e-mail.’ Zo gezegd, zo gedaan. Na vijf minuten heb ook ik een email en is deze stap van het to do-lijstje gestreept. Nu een bankrekening openen. 


Maija vertelt dat zij deze straks naar de Kiwibank gaat om haar rekening te openen. ‘Gisteren had ik dat al geprobeerd, maar ik moet mijn IRD-nummer uitgeprint meenemen. Hopelijk kan het hostel printen.’ Ik besluit om haar te vergezellen en samen halen we de jongen achter de balie van het hostel over om voor ons twee printjes uit te draaien. Na wat gesputter van de printer, krijgen we twee velletjes papier mee en gaan we op stap naar de Kiwibank om te zorgen dat we voortaan niet elke keer met onze creditcards hoeven te betalen. 


Bij de Kiwibank is het personeel erg aardig. We zijn zo aan de beurt en met wat uitleg over hoe we de app kunnen gebruiken, wordt voor ons allebei een bankaccount geopend. We krijgen een pasje mee en er wordt ons uitgelegd hoe we hiervan gebruik kunnen maken. Terwijl Maija en ik de bank uitlopen geven we elkaar een high five. Twee van de drie geregeld, alleen nog een simkaart! 


Vlakbij de Kiwibank zit een winkel van provider ‘spark’. Van iemand anders uit het hostel heb ik gehoord dat ze daar “travelpacks” verkopen, een combinatie van een simkaart en data. We gaan de winkel in, en al snel worden we geholpen. Ik geef aan dat ik veel internet wil, zodat ik me daar geen zorgen over hoef te maken. Er wordt geadviseerd om of het pakket met 50 GB data te nemen, of anders het pakket met onbeperkte data. Ik kies voor onbeperkt, omdat het voor drie maanden is en het prijsverschil 40 dollar is. Omgerekend is dat 22 euro, wat mij voor drie maanden een goede deal lijkt. In totaal betaal ik 75 euro voor drie maanden. 


‘Weer iets van het lijstje, nu kunnen we genieten van alles wat Auckland te bieden heeft!’ Zucht ik terwijl we de winkel uitlopen, omhoog kijkend naar de stralende zon. We smeren ons in met zonnebrand, want juist in Nieuw-Zeeland is de zon erg venijn en sterker dan je denkt. Verbranden gebeurt hier dan ook sneller dan je doorhebt. ‘Weet je wat we kunnen doen? Laten we naar het strand gaan!’ Stelt Maija enthousiast voor, geïnspireerd geraakt door de geur van de crème die ze dik op haar schouders smeert. Dat klinkt mij op dat moment als muziek in de oren, en zo vertrekken we naar het hostel om onze zwemkleding te halen. Nu is het echt tijd om te genieten van alles wat Auckland te bieden heeft. 

door duda-wsm 18 mei, 2024
Een uniek eiland voor de kust van Auckland
door duda-wsm 14 mei, 2024
Een stad met veel verschillende gezichten...
01 feb., 2024
Je tas is gepakt en de voorbereidingen zijn getroffen. Het is zover: je gaat op reis! (Solo) reizen is spannend en leuk, maar kan ook vermoeiend zijn en lang duren. Met de juiste voorbereidingen zorg je ervoor dat de reis zo soepel mogelijk verloopt. Maar wat zijn de juiste voorbereidingen? En wat kun je verwachten van een trip (in je eentje) naar de andere kant van de wereld? De laatste weken voordat ik naar Nieuw-Zeeland ging, heb ik als vrij intens ervaren. Ik had bedacht dat ik de feestdagen nog in Nederland wilde vieren en daarna zou vertrekken. Dit was fijn, want hierdoor had ik nog genoeg quality time met vrienden en familie. Tegelijkertijd werd het met de dag zwaarder om weer iemand gedag te zeggen. De twee dagen voordat ik vertrok was ik nog bezig met de laatste voorbereidingen, zoals mijn tas in te pakken. Daarover lees je ook meer in de blog over de voorbereidingen . Intercontinentaal vliegen Als je voor het eerst intercontinentaal gaat vliegen zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Allereerst is het goed om na te gaan hoe lang de vlucht duurt, of en waar je overstap-momenten hebt en hoe lang deze duren. Ook is het voor het thuis front fijn om te weten hoe laat je aankomt op je bestemming, en welke tijd dat lokaal gezien is. De eerste stap van het vliegen is het digitaal inchecken. Dit kan meestal één à twee dagen voor vertrek op de website van de luchtvaartmaatschappij. Dit is vaak ook het moment waarop je een keuze voor een stoel kunt doorgeven. De populairste stoelen zijn die aan het raam (want daar kun je tegenaan leunen als je wilt slapen) of bij het gangpad (want dan kun je nog eens makkelijk je benen strekken). Soms moet je bijbetalen als je een stoel kiest, maar voor een lange vlucht is dat geen overbodige luxe. Wat anders is bij intercontinentaal vliegen dan bij binnenlandse vluchten zijn de maaltijden. Bij een intercontinentale vlucht zijn maaltijden vrijwel altijd inbegrepen (uitzonderingen daargelaten). Deze maaltijden kunnen zout zijn, dus het meenemen van extra water aan boord is geen slecht idee. Verder wordt bij het intercontinentaal vliegen onderscheid gemaakt tussen twee soort vluchten: dagvluchten en nachtvluchten. Bij de dagvluchten kun je verwachten dat mensen wakker zijn, dat de lichten aan staan en dat de stewards en stewardessen vaker langs komen met hapjes en drankjes. Bij de nachtvluchten is dat anders, daar wordt zo veel mogelijk een goede nachtrust gefaciliteerd. Dat betekent dat nadat het afval wat overblijft van de laatste maaltijd is opgehaald de lichten uitgaan en verwacht wordt dat men zo stil mogelijk is en bij voorkeur gaat slapen. Tijdens die uren zijn er ook minder stewards en stewardessen aan het werk. Bij bijna alle intercontinentale vluchten is een entertainmentsysteem onderdeel van de vlucht. Dit is een scherm in de stoel voor je waarop je films, series en een aantal spelletjes kunt vinden. Bij vluchten met grotere maatschappijen zijn het vaak films die relatief nieuw zijn. Naast de voorbereidingen voor de reis, moeten ook de voorbereidingen voor de vlucht worden getroffen. Daaronder vallen onder andere het boeken van een stoel. Ik ga twee nachtvluchten tegemoet, dus ik wil graag een stoel aan het raam boeken. Voor de eerste vlucht is dit mogelijk, voor de tweede helaas niet. Ik vind het wel fijn dat ik mij in zo’n geval mentaal kan voorbereiden op dat ik de helft van de reis in de middelste rij zit. Nu de stoel gekozen is, ben ik daarna ook zo online ingecheckt. Daarna komen de andere mentale voorbereidingen. Ik wil zeker weten dat ik genoeg interessante series en films tijdens zo’n lange reis te zien heb, en genoeg goede muziek te beluisteren heb. Daarom download ik op verschillende streamingplatforms een aantal films, series, podcastafleveringen en afspeellijsten. Mocht er dan niks leuks in het vliegtuig te zien zijn, kan ik mij alsnog vermaken. Ook denk ik van te voren goed na over een outfit die ik tijdens het reizen aan wil. Wat is comfortabel in de Nederlandse winter als ik vertrek, maar ook fijn om in de Nieuw-Zeelandse zomer in aan te komen? Zo vlieg ik meestal in een legging met een lekker zittend jurkje en een hoodie. Een hoodie kan ook handig zijn als kussentje. In mijn handbagage doe ik ook een setje met extra ondergoed. Niet omdat ik verwacht dat mijn backpack kwijt zal raken in de bagage, maar omdat ik langer dan 24 uur vlieg en dat wel zo fijn vind voor tijdens de overstap. Voor ik het weet is het 16 januari. Overdag ben ik nog een laatste keer langs mijn grootouders geweest en heb ik de auto van mijn broer en vader bijna vast in het ijs geparkeerd. Gelukkig gaat dat net goed, anders moet ik wachten tot het ijs ontdooid is. Dat zou zeer onpraktisch zijn, want ik moet mijn vlucht halen. Rond een uur of 4 ’s middags ga ik met mijn ouders en broer naar Schiphol. Na de gewoonlijke familieselfie die wij altijd maken als we iemand wegbrengen of ophalen, is het tijd om mijn backpack af te geven. Binnen een mum van tijd is die onderweg naar de gate, terwijl ik nog met een gepaste hoeveelheid emotie afscheid van mijn familie moet nemen. Nadat we bij de Italiaan op het vliegveld een pizzaatje hebben gegeten met z’n vieren, is het zo ver. Met tranen in mijn ogen vlieg ik eerst mijn vader om zijn nek. Een dikke knuffel later is het tijd om mijn moeder gedag te zeggen. Terwijl ik mijn armen om haar heen sla, voel ik de tranen over mijn wangen rollen. Hoe kan zoiets leuks als reizen toch tegelijkertijd ook zo verdrietig zijn!? ‘Oké,’ denk ik bij mezelf ‘nu laat ik ze los en loop ik in één keer door. Anders komt er niks van.’ Terwijl ik ze los laat en richting de douane loop, overvalt een gevoel van leegte mij. Wachtend bij de gate merk ik dat ik mij anders voel dan toen ik naar Australië vertrok. Toen was ik echt heel enthousiast, waar nu vooral de leegte mij vult. Leegte waarvan ik weet dat die binnen de kortste keren opgevuld zal zijn. Maar dit maakt de start van de reis niet makkelijker. Misschien heeft het ermee te maken dat ik dit al een keer gedaan heb, en het enthousiasme daarom niet nieuw is. Maar het kan ook dat het komt doordat ik nu ouder ben en besef wat ik achterlaat om dit te gaan doen. Wat het ook is, het zorgt ervoor dat ik heel bewust ben van wat ik aan het doen ben en de keuze die ik gemaakt heb. Wanneer ik neerplof in de stoel aan het raam van het vliegtuig, raak ik aan de praat met het oudere Britste stel dat naast mij zit. De mevrouw vertelt mij dat ze al een dag onderweg zijn. Ze waren vertrokken vanuit Engeland met een overstap op Schiphol. Doordat een dag eerder het weer zo slecht was, ging hun vlucht naar Thailand toen niet door. Ik voel mij even een geluksvogel dat mijn vlucht niet een dag eerder was en besluit het geluk in de kleine dingen te zoeken tijdens de reis. Op de eerste vlucht zijn er weinig van dit soort geluksmomenten, maar dat komt door één groot geluksmoment: het lukt mij om zeven van de elf uur te slapen. De overstap was ik mentaal op voorbereid. Met een aantal series en goede koffie is die zo voorbij. Ik heb nog een grote fles water kunnen kopen voor tijdens de tweede vlucht en ik heb goed mijn benen kunnen strekken. Waar ik echter niet op voorbereid ben, is dat ik bij de gate nogmaals door de douane moet. Zo mag ik bijna direct weer afscheid nemen van mijn net gekochte fles water. De tweede vlucht wordt uitgevoerd door Malaysian Airlines en is een stuk minder comfortabel. Zoals ik had verwacht, krijg ik een stoel in het midden van de middelste rij. Er is ook minder beenruimte, waardoor ik met mijn knieën tegen de stoel voor mij aanzit. Een geluksmomentje tijdens deze vlucht is dat het meisje naast mij een niet werkend entertainmentsysteem heeft. Hierdoor wordt zij verplaatst naar een andere stoel, waardoor ik de ruimte van twee stoelen voor mezelf heb. Uiteindelijk gaat deze vlucht van 10 uur gevoelsmatig ook best snel en voor ik het weet ben ik er: Nieuw-Zeeland! Hoe bereid je je intercontinentale vlucht goed voor? Tips om jouw (intercontinentale) vlucht zo aangenaam mogelijk te maken: Zorg voor vermaak. Download op je smartphone films, series en muziek. Als er niks interessants wordt aangeboden op het entertainmentsysteem, of als er geen entertainmentsysteem is, kun jij alsnog vermaken. Denk na over een comfortabele outfit voor onderweg. Je wilt niet halverwege de vlucht gek worden van een te strakke broek of een knellend bh-bandje. Houd rekening met je vluchttijden en slaapritme. Bedenk goed op welke vlucht je wilt slapen en werk hier in de dagen voorafgaand aan je vlucht naar toe. Zorg ervoor dat je op de dag van aankomst zo veel mogelijk gelijk meegaat in de lokale tijd. Neem opgeladen powerbanks mee. Het is altijd fijn als je telefoon niet helemaal leeg is als je aankomt. Je wilt toch bereikbaar zijn. Noise cancelling oortjes of koptelefoon zijn een echte aanrader! Deze zorgen ervoor dat het meeste ruis van het vliegtuig wegvalt, waardoor je beter in slaap kunt komen. Ook ideaal als er een huilende baby voor je in het vliegtuig zit. Geld pinnen bij aankomst is altijd handig. Je weet nooit wanneer je het nodig hebt. Zoek van te voren uit wat de opties zijn om vanaf het vliegveld naar je accommodatie te komen. Soms kan dit makkelijk met een bus, maar het is ook fijn om te weten wat een taxi kost. Het interessante aan een land als Nieuw-Zeeland is dat je naast de standaard douane ook nog door de biosecurity moet. Hiervoor vul je een declaration form in, waar een aantal strenge uitspraken op staan. Zo spreken ze over ‘used outdoor equipment’ dat je moet aangeven. Gezien ik mijn hike schoenen aan heb, besluit ik deze aan te geven. Dit betekent dat ik na aankomst door een extra check moet waarbij al mijn bagage door een X-ray scan moet. Gelukkig duurt het allemaal niet lang. De warmte bereikt mij door de openstaande schuifdeuren van het vliegveld, terwijl ik om mij heen zoek naar een ATM-machine om geld te pinnen. Verderop zie ik twee automaten staan. Ik pin hier 150 dollar om vervolgens op zoek te gaan naar een taxi. De reis heeft mij zo uitgeput, dat ik het niet zie zitten om 1,5 uur lang met de bus naar het hostel te gaan. De taxi is een luxe die ik mijzelf op dit moment gun. De 40 minuten durende rit naar het hostel is een momentje om uit het raam te kijken en een eerste indruk van dit voor mij nieuwe land te krijgen. De rit gaat vooral over de snelweg en vervolgens de stad in, dus echt een goed beeld van het land buiten de stad krijg ik nog niet. Maar puur het aan de linkerkant van de weg rijden, de zon die schijnt en het soort bomen aan de kant van de weg brengen mij terug in de stemming die ik ook had toen ik voor het eest in Australië kwam. Een gevoel dat erg welkom is. Het inchecken in het hostel is ook zo gepiept. Ik kom om 15.00 uur bij het hostel aan, dus ik kan zo door naar mijn kamer. Daar is wel iets mis gegaan, want ik had een kamer geboekt voor acht personen maar kom terecht op een kamer voor 20 personen. Iets wat ik pas een aantal dagen later door heb. Maar ook iets wat bij het hostel leven hoort. In ieder geval is het hebben van een bed op dat moment iets waar ik erg aan toe ben, en het lukt me snel om twee uur te slapen. Daarna maak ik een korte stadswandeling door Auckland, een bestemming waar de volgende blog over gaat. En zo begint mijn reis door Nieuw-Zeeland.
Meer posts
Share by: